Mag je geitenkaas eten tijdens je zwangerschap
Met zoveel informatie die online beschikbaar is om vrouwen te adviseren over wat zij wel en wat zij niet mogen eten tijdens de zwangerschap, kan het moeilijk zijn om te weten wat er feit en wat er fictie is.
Bron van voedingsstoffen
Kaas is vaak een voedingsmiddel waar veel zwangere vrouwen erg onzeker over zijn. Het goede nieuws is dat veel kazen absoluut prima te eten zijn tijdens de zwangerschap. Kaas is ook een belangrijke bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en zink en daarom kan inname hiervan juist helpen om je tijdens de zwangerschap een evenwichtig dieet te geven.
Rauwe melk vs gepasteuriseerde melk
Soms wordt geitenkaas gemaakt van rauwe melk. In rauwe melk krijgt de Listeria bacterie kans om te groeien. Dit is voor je ongeboren baby een gevaarlijke bacterie die bij een infectie hele nare gevolgen kan hebben. Rauwmelkse kazen worden in Nederland bijna niet geproduceerd. Wel worden ze uit andere landen geïmporteerd. Het is dus verstandig om de verpakking van de geitenkaas te controleren, voordat je hem eet. Geitenkaas die je niet kunt eten tijdens je zwangerschap, herken je doordat er ‘au lait cru’ of ‘rauwe melk’ vermeld staat in de ingrediëntenlijst. Koop jij je kaas bij de kaasboer, vraag dan of de kaas is bereid met gepasteuriseerde melk. Door de verhitting (pasteuriseren) worden bacteriën in de kaas gedood. Alle geitenkazen van Bettine zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en daarom veilig voor jou en je kindje.
Het eten van geitenkaas tijdens de zwangerschap is goed voor je, omdat het een bron van zuivel is en het is daardoor goed voor de botten. Uit ervaring bij diverse zwangere vrouwen is gebleken dat geitenkaas een goed alternatief kan zijn bij zwangerschapsmisselijkheid of bij een opgeblazen gevoel.